®

Új projektek

 

Működj pályázat 2018

1.projekt Bukó Zsombor 10G segítője: Gáspár Tamás 10G

Készítünk egy golyótáblát, amely 14 szakmát népszerűsít. Falemezből lesz egy lejtős akadálypálya a leguruló golflabdának. Minden szakmát egy motor és arra szerelt tárcsa jelképez és Omron fotó szenzorok kapcsolják be őket. A vezérlése egy PLC lesz, az indítást egy gombokkal történik. Lesz benne egy lift rendszer is végállás kapcsolókkal. Működni úgy fog, hogy indítjuk a terminálról és egy elektromágnes elengedi a golyót. Menet közben indítja a motorokat és 3 állomáson gombbal megy tovább.

2.projekt  Borbély Attila 9G segítője: Segesdi Balázs 9G

Egy fából készült labirintus pályát készítünk, amit egy 24 V-os DC áttételes motor forgat majd jobbra-balra és 14 kijárati lehetőségből lehet választani majd. Egy irányváltó kapcsolással, 2 nyomógombbal lehet a motort irányítani. A forgás sebességét egy saját építésű szabályozható tápegységgel lehet majd változtatni. A táblában a golyó útját marógéppel alakítjuk ki és átlátszó plexi burkolatot kap, hogy menet közben a labirintusban maradjon a golyó.

 3.projekt Segesdi Balázs 9G segítője Borbély Attila 9G

Építünk egy tankoló robotot, amit 4 motor hajt és kisebb akadályokon is átmegy, úgy hogy független a két oldal felfüggesztése. Az irányításhoz RC távvezérlőt használunk és 2,4 GHz en történik a kommunikáció. Az adóval 2db szervo motort irányítunk. 4 mikrokapcsolóval oldjuk meg a 4 motor előre hátra menetét. Lesz rajta 2 db folyadék tartály, amit egy mágnes szelep zár le és amikor tankolni akarunk egy elektronikus kapcsoló nyitja a szelepet és indítja a 12 V-os ablakmosó szivattyút ami a folyadékot továbbítja.

4.projekt Palicza Ádám 9G segítője: Barkócz Gergely 9G

Építünk egy szemétszedő hajót. A váz alumínium szelvényből, az úszó tartályok flakonokból lesznek. A vezérlés 3 db 24 V dc áttételes motorból áll. Irányítás 2,4 GHz RC távvezérlővel történik és 3 csatornán, 3 irányváltó kapcsolás mozgatja a motorokat előre hátra. A hajót 2 lapátkerék mozgatja előre hátra, mint a régi gőzhajókat. A szemét összegyűjtéséhez készítünk egy műanyag régi energialáncból egy szállítószalagot, amire műanyag lapátokat csavarozunk és ez a vízből kiemeli az úszó flakonokat.

 5.projekt Dévavári Vivien segítője: Sárközi Klaudia

Készítünk egy beszélő robotot, ami kávét is tud felszolgálni. Ez 4 db áttételes 12 V-os motorral lesz felszerelve a váz szerkezete az vastag plexiből készül. 4db fűnyíró kereket szerelünk rá és a testét műanyag flakonból alakítjuk ki. A feje egy bluetooth hangszórót tartalmaz, amire kapcsolódni tudunk majd. Kezét, lábát  és a csésze tartót acéldrótból hajlítjuk. Az összes elektronikát elrejtjük a robot törzsében. Rc távvezérlőről tudjuk majd szervó motorokkal és irányváltó kapcsolással mozgatni.

 6.projekt Kiss Krisztofer 10F segítője: Adu Róbert 10G

Egy 8 kerekű, 8 motor meghajtású robotjárművet építek, ahol mind a 8 kerék külön felfüggesztéssel fog rendelkezni és a saját tervezésű és 3d nyomtatóval elkészített kardán meghajtással lesz mozgás képes. Irányítása RC távvezérlővel 2,4 GHz-en történik majd. 11,7 V-os 3 cellás Lipo akkumulátorral történik a motorok táplálása. A váz szerkezetet 2mm-es alumínium lemezből készítem hajlítással és szegecseléssel. A roboton egy robot kart és kamerát is elhelyezünk.

7.projekt Marhás Tamás 11A segítője Godó Martin

Bosch szelvényekből fog állni. Szerelünk a vázra 2 db SMC-MRQBS32-50CB típusú forgató munkahengert és ezek fognak tartani 2 db AZURA 230 V-os elektromos palacsintasütőt. Felül egy tartályban lesz a tészta. Egy csövön folyik szabályozottan a felső sütő lapra. Az  időzítéseket OMRON plc-vel fogjuk megoldani. Amint ráfolyik majd a kellő mennyiség az első sütőlapra és megsült az egyik fele, átfordítja és ráesik az alatta lévő másik sütőre. Ez megsüti a másik felét és a tányérra fogja fordítani.

8.projekt Sárközi Klaudia segítője Dévavári Vivien

Egy guruló 3 kerekű, telefonnal 2,4 GHz-en irányítható robotot készítünk amely egy mozgó szemetes kuka lesz. A vezérlése arduino uno R3-assal NRF modullal és H-hidas vezérléssel 2 dc motorral lesz megoldva. 2 meghajtott kereke lesz két oldalt és egy fém csapágy görgő a harmadik kereke, hogy jól tudjon kanyarodni és helyben is meg tudjon fordulni. Irányításhoz NRF JoyStick Shleld V1.A modult használunk.

 9.projekt Boldizsár Tamás 12C

Atlox okosaszisztens szoftver

Képes hangvezérléssel rengeteg utasítást elvégezni. Például ha tanulsz gépen és nem szeretnél folyamatosan pörgetni az albumban, elég annyit mondanod hogy next, és a következő zenére megy. Hangvezérlésre képes időpontra lezárni, újraindítani, lekapcsolni a gépet. Képes saját magát bemutatni a program angolul, hogy ha kérdezel tőle. Képes az időt megmondani, képes alap programokat megnyitni, például a számológépet, beállításokat, dátumot és időt, stb.

10.projekt Barkócz Gergely segítője Palicza Ádám 11C

Intelligens hangfal ledekkel vagy bár mi

Készítünk egy egyedi tervezésű hangfalat, ami a pinceklubunk raklapból készült ülőrésze alá lesz méretezve. Fából lesz a doboz és 2x30 Wattos erősítő lesz beleépítve. Távvezérlővel, bluetooth kommunikációval és vonali bemenetekkel is rendelkezni fog. Hangváltót is tervezünk bele.

11.projekt Kovács Márk 12A segítője: Boros Marcell

Tekerd a gépet!

Egy játék autóverseny pályát építünk és átalakítjuk a vezérlését, hogy 2 db szobabiciklivel lehessen szabályozni az autók sebességét. Ezt úgy oldjuk meg, hogy a szobabicikli fékrendszerét kiiktatjuk és dörzsmeghajtású 2db DC generátort szerelünk rá és ezzel termeljük meg a működéshez a feszültséget. A köridőt, optikai szenzorokkal oldanánk meg. Az autók felett helyezzük el ezt a fénykapu rendszert és relék segítségével 2db USB-s PC egér átalakításával számítógépen jelezzük ki a köridőt.

12.projekt Horváth Lajos segítője: Adu Róbert

Egy mitológiai ONOSZ robot

Egy mitológiai lényt megformáló 8 lábú tengeri szamarat robotizálunk ismét. Korábbi rc távvezérelt kísérleteket tovább fejlesztve egy androidos aplikációval irányítható robot szamarat készítünk arduino UNO R3-al

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blathy-robotikaszakkor-tata.blog.hu/api/trackback/id/tr7314047692

®

Friss topikok

Címkék