®

Új projektek

Működj pályázat 2018

1.projekt Bukó Zsombor 10G segítője: Gáspár Tamás 10G

Készítünk a pályaválasztási kiállításra egy golyótáblát, amely 14 szakmát népszerűsít. Rétegelt falemezből készítünk egy lejtős akadálypályát a leguruló golflabdának. Minden szakmát egy motor és arra szerelt tárcsa jelképez és Omron fotó szenzorok kapcsolják be a motorokat, amikor elhalad ott a golyó. A vezérlése egy Siemens S200-as PLC lesz és az indítást egy szintén Siemens gyártmányú terminál irányítja majd. Lesz benne egy lift rendszer is végállás kapcsolókkal. Működni úgy fog, hogy indítjuk a terminálról és egy elektromágnes elengedi a golyót. Menet közben indítja a motorokat és 3 állomáson egy egyszerű kérdés megválaszolása után fog tovább gurulni.

 

2.projekt  Borbély Attila 9G segítője: Segesdi Balázs 9G

Egy fából készült labirintus pályát készítünk, amit egy 24 V-os DC áttételes motor forgat majd jobbra-balra és 14 kijárati lehetőségből lehet választani majd. Egy irányváltó kapcsolással, 2 nyomógombbal lehet a motort irányítani. A forgás sebességét egy saját építésű szabályozható tápegységgel lehet majd változtatni. A táblában a golyó útját marógéppel alakítjuk ki és átlátszó plexi burkolatot kap, hogy menet közben a labirintusban maradjon a golyó.

 

3.projekt Segesdi Balázs 9G segítője Borbély Attila 9G

Építünk egy tankoló robotot, egy űrjárművet, amit 4 db dc áttételes motor hajt meg és kisebb akadályokon is át tud majd kelni, úgy hogy a jobb és bal oldala egy tengelyen 2 rugó ellenében el tud mozdulni egymástól, így független a két oldal felfüggesztése. Az irányításhoz RC távvezérlőt használunk és 2,4 GHz en történik a kommunikáció. Az adóval 2db szervo motort irányítunk. 4 mikrokapcsolóval oldjuk meg a 4 motor előre hátra menetét. Lesz rajta 2 db folyadék tartály, amit egy mágnes szelep zár le és amikor tankolni akarunk egy elektronikus kapcsoló nyitja a szelepet és indítja a 12 V-os ablakmosó szivattyút ami a folyadékot továbbítja, amíg az RC vevőről az elektronikus kapcsoló jelet kap.

 

4.projekt Palicza Ádám 9G segítője: Barkócz Gergely 9G

Építünk egy szemétszedő hajót Tatán a tóra, ami csupa újrahasznosított anyagból készül. A váz szerkezet régi BOSCH alumínium szelvényből készül. Az úszó tartályok vitaminos flakonokból lesznek. A vezérlés 3 db 24 V-os dc áttételes motorból áll, amit egy régi konvejorból szereltünk ki. Irányítás 2,4 GHz-en RC távvezérlővel történik és 3 csatornán, 3 irányváltó kapcsolás mozgatja a motorokat előre hátra. A hajót 2 lapátkerék mozgatja előre hátra, mint a régi gőzhajókat. A szemét összegyűjtéséhez készítünk egy műanyag régi energialáncból egy szállítószalagot amire műanyag lapátokat csavarozunk és ez a vízből kiemeli az úszó flakonokat és a hajó hátuljában elhelyezett tárolóba gyűjti.

  

5.projekt Dévavári Vivien segítője: Sárközi Klaudia

Készítünk egy beszélő robotot, ami kávét is tud felszolgálni. Ez 4 db áttételes 12 V-os motorral lesz felszerelve a váz szerkezete az vastag plexiből készül. 4db fűnyíró kereket szerelünk rá és a testét műanyag flakonból alakítjuk ki. A feje egy bluetooth hangszórót tartalmaz, amire kapcsolódni tudunk majd. Kezét, lábát  és a csésze tartót acéldrótból hajlítjuk. Az összes elektronikát elrejtjük a robot törzsében. 3 cellás 11,7 V-os Lipo akku táplálja majd a gépet, a fejének külön 5 V-os tápellátása lesz. Rc távvezérlőről tudjuk majd szervó motorokkal és irányváltó kapcsolással mozgatni és telefonról rácsatlakozva pedig a beszéd funkció lesz elérhető. Felhasználható lesz arra, hogy az otthon elkészített és rögzített házi feladatot kapcsolódás után elmondja az osztálynak.

 

6.projekt Kiss Krisztofer 10F segítője: Adu Róbert 10G

Egy 8 kerekű, 8 motor meghajtású robotjárművet építek, ahol mind a 8 kerék külön felfüggesztéssel fog rendelkezni és a saját tervezésű és 3d nyomtatóval elkészített kardán meghajtással lesz mozgás képes. Irányítása RC távvezérlővel 2,4 GHz-en történik majd. Megtáplása 11,7 V-os 3 cellás Lipo akkumulátorral történik a motorok 12 V-osak lesznek. A váz szerkezetet 2mm-es alumínium lemezből készítem hajlítással és szegecseléssel. A robot tetején egy robot kart is elhelyezünk amelynek több megfogó, emelő funkciója is lesz.

 

7.projekt Marhás Tamás 11A segítője Godó Martin

Készítünk egy palacsintasütő robotot. Régi Bosch szelvényekből fog állni és elektro-pneumatikus működésű lesz. Szerelünk a vázra 2 db SMC-MRQBS32-50CB típusú pneumatikus forgató munkahengert és ezek fognak tartani 2 db AZURA 230 V-os elektromos palacsintasütőt. felül egy műanyag tartályban lesz az elkészített palacsinta tészta. Egy vastag átlátszó szilikon csövön folyik a felső sütő lapra a tészta, amit egy pneumatikus munkahenger fogy nyitni-zárni úgy hogy elszorítja, vagy engedi folyni, mint az infúziót a kórházakban. A mennyiséget és az időzítéseket vagy időrelével, vagy plc vel fogjuk elkészíteni. Amint ráfolyik majd a kellő mennyiségű tészta az első sütőlapra, egy munkahenger kicsit megrázza a szerkezetet, hogy elterüljön az anyag és amint megsült az egyik fele, átfordítja 180 fokban és ráesik az alatta lévő másik sütőre. Ez megsüti a másik felét és mikor kész akkor ez már a tányérra fogja fordítani.

 

8.projekt Sárközi Klaudia segítője Dévavári Vivien

Egy guruló 3 kerekű, telefonnal 2,4 GHz-en irányítható robotot készítünk amely egy mozgó szemetes kuka lesz. A vezérlése arduino uno R3-assal bluetooth modullal és H-hidas vezérléssel 2 dc motorral lesz megoldva. 2 meghajtott kereke lesz két oldalt és egy fém csapágy görgő a harmadik kereke, hogy jól tudjon kanyarodni és helyben is meg tudjon fordulni.

  

9.projekt Boldizsár Tamás 11C segítője: Palicza Ádám 9G

Beszélő számítógép

 

10.projekt Barkócz Gergely segítője Boldizsár Tamás 11C

Intelligens hangfal ledekkel

 

11.projekt Boldizsár Tamás 11C segítője: Barkócz Gergely

LED lámpa

 

A bejegyzés trackback címe:

https://blathy-robotikaszakkor-tata.blog.hu/api/trackback/id/tr5914047692

®

Friss topikok

Címkék